Corporate Governance in banken *
Financial institutions have been confronted with a lot of new rules in recent years. Since January 1, 2014, the new European CRD IV rules for banks became applicable. In addition, Europe is working on other projects, such as unified banking supervision and the resolution of banks in financial difficulties. In CRD IV, the European legislator attributes the recent failures of a number of financial institutions, and the resulting systemic crisis worldwide, in part to shortcomings in corporate governance. Belgium chose to fly ahead with an ambitious new banking law, which also brought new rules on corporate governance.
Financiële instellingen worden de laatste jaren geconfronteerd met een pak nieuwe regels. Sinds 1 januari 2014 werden de nieuwe Europese CRD IV regels voor banken van toepassing. Daarnaast werkt Europa nog aan andere werven, zoals het eengemaakte bankentoezicht en de afwikkeling van banken in financiële moeilijkheden. In CRD IV wijt de Europese wetgever het recente falen van een aantal financiële instellingen, en de systeemcrisis die daar wereldwijd uit is voortgekomen, deels aan tekortkomingen inzake corporate governance. België koos voor de vlucht vooruit met een ambitieuze nieuwe bankenwet, die ook nieuwe regels inzake corporate governance met zich meebracht.
KOEN BYTTERBIER, studeerde in 1989 af als licentiaat in de rechten aan de Universiteit Gent. In 1992 behaalde hij aan de Universiteit Gent de titel van doctor in de rechten met het proefschrift getiteld «Het vijandige overnamebod. Een vergelijkend onderzoek naar de wenselijkheid en bruikbaarheid van het vijandige overnamebod als techniek van controlewerving over beursgenoteerde vennootschappen». Daarna was hij werkzaam als postdoctoraal onderzoeker aan de Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO).
Hij is momenteel gewoon hoogleraar aan de VU Brussel, waar hij de vakken Fusies en Overnames, Monetair en Financieel Recht, Insolventierecht en Handelsrecht doceert. In deze materies verricht hij rechtswetenschappelijk onderzoek en leidt hij diverse onderzoeksprojecten.
Tot is hij eveneens advocaat aan de Balies te Gent en te Brussel. Verbonden aan het kantoor Everest Law (Gent), leidt hij er het departement Economisch Recht, waar hij zich toespitst op de materies van het handels- en vennootschapsrecht, fusies en overnames, het insolventierecht en het financieel recht.
JEROEN DELVOIE, is partner van het kantoor Eubelius sinds 2013.
Hij werd licentiaat in de rechten aan de Vrije Universiteit Brussel (1999), en behaalde een LL.M. aan de University of Chicago (2000). Hij trad toe tot de Brusselse Balie en vervoegde Eubelius in 2000.
In 2010 promoveerde Jeroen aan de Vrije Universiteit Brussel tot doctor in de rechten met een proefschrift over de orgaantheorie in het privaat recht. Hij is deeltijds docent aan de VUB, waar hij een vak over vennootschaps- en verenigingsrecht onderwijst.
Zijn praktijk concentreert zich op het vennootschapsrecht en op het publiek economisch recht, waaronder het recht van gereguleerde sectoren zoals energie en spoorwegen. Hij ontwikkelde een bijzondere expertise inzake overheidsbedrijven en andere publieke economische entiteiten.
Jeroen is auteur van academische publicaties en spreekt regelmatig op juridische congressen en seminaries. Hij ontving ook academische prijzen, waaronder de Prix Pierre Coppens.
TOM WERA, studeerde in 2010 af als master in de Rechten aan de Vrije Universiteit Brussel (Valedictorian). Hij is sinds 2011 ingeschreven als advocaat aan de Balie te Brussel en is advocaat bij Everest advocaten.
Daarnaast is hij assistent aan de Vrije Universiteit Brussel waar hij onder het promotorschap van prof. dr. Koen Byttebier een doctoraal proefschrift voorbereidt in het vennootschapsrecht. Hij is er ook belast met het doceren van de Werkcolleges Rechtsmethodologie III en IV (optie economisch recht), Boekhoud- en jaarrekeningenrecht.
Tom Wera is tevens hoofdredacteur van het tijdschrift “Elementaire Rechtspraak Ondernemingsrecht” (ERO) en secretaris van de Editorial Board van de boekenreeks van de “Vakgroep Economisch Recht”.